Wyposażając warsztat w maszyny Selmi Bean to Bar, operator będzie mógł kontrolować produkcję czekolady począwszy od wyselekcjonowanych surowych ziaren kakaowych, które w zależności od klimatu i miejsca pochodzenia posiadają różne aromaty i smaki. Ich prażenie i przetwarzanie zaowocuje tabliczkami czekolady przygotowanymi według indywidualnych receptur. To przykład technologii przyjaznej rzemieślnikom, która nie standaryzuje, ale zapewnia wyjątkowość.
Urządzenia dla linii do produkcji czekolady Bean to Bar
|
Piec do prażenia surowych ziaren kakaowca |
Separator łupin ziaren kakaowca (upalonych) z wstępnym rozdrabnianiem |
Młyn do mielenia wstępnie rozdrobnionych ziaren kakaowca |
Młyn kulowy do rozcierania i łączenia masy kakaowej z pozostałymi surowcami w recepturze |
Usuwa ujemną kwasowość i resztkową wilgoć maksymalizując w ten sposób jakość wytwarzanej czekolady |
Końcowe, automatyczne sito przeznaczone do odfiltrowywania zanieczyszczeń wprowadzanych podczas przetwarzania |
Maszyna do ciągłego temperowania czekolady z wyjmowaną śrubową pompą temperującą i cyfrowym panelem sterowania |
Przykładowe konfiguracje linii do produkcji czekolady Bean to Bar
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada + mleczna czekolada
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada + mleczna czekolada
Gorzka czekolada + mleczna czekolada






