Wyciskarki do soków gastronomiczne - jedna szklanka, a tak dużo dobrego!

Wyciskarka do soków gastronomiczna ZUMMO

Odświeża, pobudza i daje energię na cały dzień. Sok pomarańczowy - bo nim mowa - to napój, który ma przyjemny smak i słoneczny kolor. Idealnie wpisuje się do śniadaniowego menu, a także gasi pragnienie podczas przerw w wypełnianiu codziennych obowiązków. Dodatkowo wpisuje się w trend związany ze zdrowym stylem życia. Warto wziąć to pod uwagę, pamiętając, aby nie zabrakło go w ofercie lokalu gastronomicznego.

Różnice pomiędzy świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, a tym produkowanym komercyjnie były już porównywane w niejednej publikacji, a także na wielu portalach internetowych związanych ze zdrowiem stąd też powinny być dla nas oczywiste. W wielkim skrócie: naturalne soki dostarczają mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia i urody, a proces pasteryzacji stosowany przy masowej produkcji zabija wszelkie właściwości owoców.

Wyciskarka do soków gastronomiczna ZUMMO

Świeży sok z pomarańczy w swoim składzie posiada mnóstwo potasu, który pomaga w nawadnianiu komórek oraz metabolizmie węglowodanów, syntezie białek i co najważniejsze stabilizacji zatrzymywania wody w organizmie. Oprócz potasu w soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy znajduje się mnóstwo magnezu i witaminy C – czyli anty-stresowych substancji odżywczych, które wspomagają pracę tarczycy, obniżając poziom stresu. Skoro już jesteśmy przy magnezie, to należy nadmienić, że w jednym litrze soku z wyciśniętej pomarańczy znajduje się go około 100 miligramów. Jest to olbrzymia dawka, która dostarcza naszemu organizmowi energii i wspomaga metabolizm komórkowy.

To jeszcze nie koniec prozdrowotnych zalet. Potas wraz z magnezem współpracują w zakresie regulacji poziomu cukrów i insuliny we krwi, dzięki temu sok ze świeżych owoców jest idealnym napojem dla cukrzyków.

Wiadome jest, że samo słowo „cukier” wzbudza u wielu osób niepokój. Nie zagłębiając się w chemiczne definicje, w soku z pomarańczy jest go faktycznie dużo, ale tylko tego naturalnego, który występuje w 3 różnych postaciach, zapewniając energię dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Bez tych cukrów mielibyśmy poczucie zmęczenia, bylibyśmy zestresowani i rozbici. Dlatego warto uzupełniać jego braki z naturalnych zasobów.

Zummo wyciskarki do cytrusów

Długo moglibyśmy wymieniać zalety świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Moda na produkty naturalne, a zwłaszcza te z kategorii FIT jest już od dawna i cały czas zyskuje na popularności, dlatego tym bardziej warto wprowadzić świeżo wyciskany sok z pomarańczy do oferty swojego lokalu.

Miejsca takie jak kawiarnie, cukiernie czy lodziarnie to oczywiste punkty gastronomiczne, w których dostępność świeżego soku powinna być standardem. Zautomatyzowanie procesu produkcji soku, dzięki wyciskarkom ZUMMO, pozwala na wprowadzenie tego napoju do każdego miejsca, w którym oferta gastronomiczna podąża za najnowszymi trendami. Świeży sok z pomarańczy dostaniemy już w piekarniach, hotelach i coraz częściej w formie samoobsługowej w punktach Convenience, takich jak choćby stacje benzynowe czy sklepy spożywcze. Bardzo łatwa obsługa, najwyższa wydajność i bezawaryjność, a oprócz tego wysoka rentowność i szybki zwrot zakupu urządzeń ZUMMO sprawia, że jest to idealne urządzenie, które uzupełnia ofertę każdego punktu z gastronomią.


DLACZEGO ZUMMO?


Porównując różnicę i cenę profesjonalnych urządzeń do wyciskania soku, należy wziąć pod uwagę wiele rzeczy.

Przede wszystkim trzeba zrozumieć różnicę pomiędzy profesjonalną a komercyjną wyciskarką do cytrusów. W tej sprawie nie ma kompromisów. Profesjonalne urządzenie zapewni nam bezawaryjne działanie, dużą wydajność i najwyższej jakości sok przez długie lata pracy. Amatorskie urządzenia na pewno sprawdzą się w domowych warunkach, ale nie w miejscach, gdzie wymagana jest intensywna praca i szybki czas obsługi.

Dlatego, jeśli poważnie traktujesz swój biznes i profesjonalnie myślisz o takiej inwestycji jak zakup urządzenia, które zapewni Twojej firmie lata bezproblemowej obsługi i maksymalnych zysków, to musisz nabyć sprzęt od najwyższej klasy producenta.

Rynek producentów gastronomicznych wyciskarek do soku z cytrusów można podzielić pod względem mechanizmu działania tych urządzeń. Jest kilka firm, które mają w ofercie dobrej jakości wyciskarki do m.in. pomarańczy, oparte na systemie obrotowym i tylko jeden producent, działający na systemie pionowym, który jest unikalny i opatentowany przez firmę ZUMMO. Oczywiście oba mechanizmy różnią się od siebie.

Podajnik cytrusów wyciskarki gastronomicznej Zummo

System obrotowy polega na tym, że pomarańcze podawane są z lejka przez zsuwnię do pojemnika, w którym następuje proces wyciskania. Pomarańcze dostarczane są do dwóch rotorów z wgłębieniami i obracane w dół, a następnie odcinane przez ostrze. W tym czasie dwa kuliste ramiona obracając się, wyciskają miąższ z owoców. Resztki wyrzucane są z obracających się ramion i wpadają do pojemnika na odpady.

Sok w systemie obrotowym wypływa z owocu podczas tłoczenia i może spływać po skórce owocu, zabierając resztki miąższu i gorzkie olejki cytrusowe, zanim trafi do szklanki lub pojemnika na sok.

Zaletą systemu obrotowego jest prosta obsługa i ogólnie tańsza produkcja, co skutkuje niższą ceną urządzeń. Na tym zalety tego rozwiązania się kończą. Głównymi minusami jest przede wszystkim gorsza jakość soku, poprzez charakterystyczny gorzki smak, powstały w wyniku kontakt napoju ze skórką pomarańczy. Oprócz tego obrotowy system jest mniej wydajny, a tym samym koszt jednostkowy gotowego soku jest droższy. Ilość owoców, którą trzeba wykorzystać, aby otrzymać pożądaną ilość napoju jest dużo wyższa. Konstrukcja obrotowych ramion nie pozwala na obsługę nietypowych rozmiarów owoców, co przyczynia się do częstego zacinania się urządzenia. Dodatkowo czyszczenie maszyny jest również bardziej skomplikowane i trwa znacznie dłużej do nawet 30 minut dziennie.


SYSTEM PIONOWY ZUMMO


Dzięki opatentowanemu przez firmę ZUMMO systemowi Efficient Vertical System (EVS) pomarańcze są podawane z zasobnika bezpośrednio do ramion wyciskających, których konstrukcja przytrzymuje owoc, gdy ten przemieszcza się po łuku 90 stopni od poziomu do pionu. Ostrze przecina pomarańcze podczas ruchu w dół. Owoce wyciskane są w pionie, a sok spływa prosto do pojemnika lub szklanki, zanim dwie połówki skórek pomarańczy zostaną wyrzucone do zbiornika na odpady.

Wyciskanie owoców w wyciskarce gastronomicznej Zummo

Sok w tym układzie nie ma możliwości kontaktu ze skórką owocu i nie może być zanieczyszczony żadnymi powierzchniowymi pozostałościami ani gorzkimi olejkami, które znajdują się na powierzchni pomarańczy. System ten imituje ręczne wyciskanie soku, a poprzez dużą siłę nacisku jest do 20% bardziej wydajny od wyciskarek z obrotowymi ramionami. Konstrukcja zapobiega zacinaniu się pomarańczy podczas procesu wyciskania i pozwala na wykorzystanie owoców o różnym rozmiarze w zakresie od 40 mm do nawet 100 mm średnicy.

Wymienne elementy wyciskające sok z cytrusów

Wyciskarki ZUMMO mogą obsługiwać wszystkie rodzaje cytrusów: pomarańcze, mandarynki, granaty, grejpfruty, cytryny i limonki. Zaawansowana konstrukcja nie utrudnia procesu mycia, wręcz przeciwnie – całe urządzenie można wyczyścić w mniej niż 10 minut.


 CZY TO SIĘ OPŁACA?


Świeży sok z pomarańczy to produkt, który w łatwy sposób pozwala uzupełnić ofertę i wzbogacić menu większości punktów gastronomicznych. W ofercie ZUMMO znajdziemy wyciskarki, które dopasujemy pod każdy model biznesowy.

Od najmniejszej wyciskarki ZUMMO Z1, która jest dedykowana do małej gastronomii, poprzez wszechstronną ZUMMO Z6 lub urządzenia do miejsc o większym natężeniu ruchu takie jak ZUMMO Z14 i ZUMMO Z40. Ten ostatni wymieniony model wyciskarek ZUMMO w ciągu jednej minuty potrafi wycisnąć sok z 40 owoców. Modele możemy dopasować pod względem wydajności, wybierać wielkość ramion do wyciskania soku z różnego rodzaju owoców, lub wybrać model do samoobsługi czy też taki, z którego korzysta tylko personel.

Możliwości jest bardzo dużo, a dobrze dobrane urządzenie pozwala wypracować odpowiednio wysokie zyski i szybki zwrot inwestycji. Przykładowo przy najmniejszych założeniach sprzedaży 30 szklanek (200ml) dziennie, zwrot zakupu wyciskarki ZUMMO Z6 następuje po 2 miesiącach. Po tym okresie i przy takim poziomie sprzedaży zakładamy, że generujemy dzienne zyski w kwocie około
255 zł. W skali miesiąca albo roku jest to znacząca kwota, dlatego warto zastanowić się nad zakupem wyciskarki ZUMMO i jednocześnie stworzyć ciekawą ofertę w lokalu. Tworząc do tego odpowiednio przygotowaną kampanię marketingową na temat zdrowego trybu życia i mającą na celu uświadomienie klientów, ile witamin pozwala dostarczyć sok ze świeżych owoców, na pewno zwiększymy sprzedaż i osiągniemy zakładany sukces. 

koszty i cena wyciskarka do soków gastronomia

To może Cię zainteresować

Zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności i polityką dotyczącą cookie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.