Niezrównana technologia filtrowania (zgłoszona do opatentowania)
Claris Ultra dzięki swej nowej technologii jest pierwszym filtrem na świecie, który efektywnie łączy zmniejszenie twardości, stabilność w minerały i ograniczanie korozji poprzez utrzymanie kontrolowanego niskiego poziomu kwaśnych węglanów w wodzie.
W rezultacie Everpure Claris Ultra dostarcza najlepszej jakości wodę do napojów gorących i kostkarek, jednocześnie zapobiegając odkładaniu się kamienia i korozji części metalowych, wszystko w najszerszej skali poziomów twardości wody.
Technologia zaworu DUOBLEND – najwyższa dokładność
Tylko nieliczne z dostępnych na rynku filtrów zmiękczających z zaworem mieszającym by-pass spełniają wymagania żywnościowe co do dokładności i powtarzalności. Różne ilości przepływającej wody, skoki ciśnienia wywołane poborem do wielu urządzeń mocno osłabiają proporcje mieszania, jeżeli zastosowano niewystarczającą technologię by-pass w filtrze. W rezultacie poziom minerałów, alkaliczność i kwasowość węglanowa mogą się znacznie zmieniać. Z tego powodu Everpure Claris ULTRA stosuje zawór DUOBLEND® z jego unikalną technologią stabilizowania ilości minerałów.
DUOBLEND® to zgłoszona do opatentowania technologia składająca się z wzajemnie zależnie pracujących podwójnych zaworów. Zapewnia to stabilną i dokładną proporcję mieszania wody dla każdego zastosowania. W rezultacie, Everpure Claris ULTRA zabezpiecza utrzymanie najbardziej stabilnej proporcji mieszania wody w celu zapewnienia właściwego poziomu twardości, alkaliczności i kwasowości w filtrowanej wodzie.
Wysoka żywotność urządzenia – niskie koszty użytkowania
Claris ULTRA został specjalnie zaprojektowany do usuwania zanieczyszczeń z wody, takich jak niepożądany smak I zapach. Dodatkowo stabilizuje poziom minerałów dla zwiększenia wydajności urządzeń do gorących napojów i kostkarek oraz zmniejsza dzięki temu koszty operacyjne ich użytkowania. Czas użytkowania i koszty utrzymania urządzeń do gorących napojów i kostkarek pracujących na najwyższej wydajności zależą od zdolności systemu filtrowania do zbalansowania ilości minerałów tak, aby skutecznie chronić urządzenie przed problemami związanymi z jakością wody. Zmniejszenie i stabilizacja twardości to tylko część zagadnienia. Filtry do zastosowań spożywczych powinny również wpływać na kwasowość w wodzie, która jest podstawą dla przygotowania idealnych napojów gorących oraz zmniejsza korozję delikatnych części metalowych urządzenia. Claris ULTRA spełnia wszystkie te wymagania i oferuje bardzo niskie koszty użytkowania. Dostarcza idealnej jakości wodę do przygotowania żywności, zapobiega problemom związanym z jakością wody i jest niezwykle prosty w obsłudze.
Twardość wody oraz twardość tymczasowa (alkaliczność) – jedna z części całkowitej twardości wody powodująca osadzanie się kamienia – posiada największą zawartość minerałów w ogólnodostępnej wodzie do picia. Z tego powodu filtry zmiękczające są tak szeroko używane w przemyśle spożywczym. Jako że bezpieczna i dobrze smakująca woda wymaga specyficznej i zbalansowanej kompozycji minerałów, filtry zmiękczające powinny mieć możliwość regulowania twardości zależnie od zastosowania filtrowanej wody.
Zbalansowana alkaliczność dla uzyskania najlepszego smaku kawy, perfekcyjnej cremy i przeźroczystego lodu.
Przy kawie, ważne jest zachowanie specyficznych minerałów i zbalansowanie poziomu alkaliczności wody dla wzmocnienia smaku kawy i lepszego zaparzania napoju. Co więcej, niewłaściwy poziom alkaliczności może prowadzić do powierzchniowej kwaśności i w wyniku tego słabą cremę w espresso i stłumiony smak napojów. Zbyt mało lub za dużo wapnia lub magnezu wpływa na jakość napojów i prowadzi do osadzania się kamienia w urządzeniach.