ICEMATIC Seria BC

 
PRODUCENT: ICEMATIC
Wybierz wariant
BC 5.20 BC 10.35 BC 15.40 BC 15.65 BC 15.2/70
Wybierz wariant

BC 5.20

Schładzanie i głębokie chłodzenie to najlepsze naturalne systemy służące przedłużeniu okresu przechowywania żywności. Icematic wykorzystując swoje ogromne doświadczenie w chłodnictwie stworzył urządzenia mające na celu poprawę jakości i organizacji pracy w restauracjach, cukierniach, piekarniach i sklepach z lodami. Cechuje je duża moc, wszechstronność i niezawodność.


Pojemność 5 tac GN 1/1 lub 6 kuwet 165x360xH120 mm

Schładzanie i głębokie chłodzenie to najlepsze naturalne systemy służące przedłużeniu okresu przechowywania żywności. Icematic wykorzystując swoje ogromne doświadczenie w chłodnictwie stworzył urządzenia mające na celu poprawę jakości i organizacji pracy w restauracjach, cukierniach, piekarniach i sklepach z lodami. Cechuje je duża moc, wszechstronność i niezawodność.


Pojemność 5 tac GN 1/1 lub 6 kuwet 165x360xH120 mm

pliki do pobrania
ICEMATIC Seria BC
Karty produktowe j.ang.
Wyposażenie lodziarni
Katalog kompleksowego wyposażenia lodziarni
Szokówki Icematic
Katalog j.ang

pliki do pobrania

ICEMATIC Seria BC
Karty produktowe j.ang.
Wyposażenie lodziarni
Katalog kompleksowego wyposażenia lodziarni
Szokówki Icematic
Katalog j.ang

specyfikacja

MODEL
Szerokość
Głębokość
Wysokość
+90°C>+3°C
+90°C>-18°C
Pojemność tace
Pojemność kuwety
Chłodzenie
Masa
Moc
Zasilanie
BC 5.20 BC 10.35 BC 15.40 BC 15.65 BC 15.2/70
840 mm 840 mm 840 mm 840 mm 840 mm
720 mm 720 mm 870 mm 870 mm 1245 mm
900 mm 1496 mm 1952 mm 1952 mm 1952 mm
20 kg/ cykl 35 kg 40 kg 65 kg 70 kg
12 kg/cykl 25 kg 30 kg 50 kg 55 kg
5 tac GN 1/1 10 tac GN 1/1 15 tac GN 1/1 15 tac GN 1/1 15 tac GN 2/1
6 (165x360xH120) 15 (165x360xH120) 21 (165x360xH120) 21 (165x360xH120) 42 (165x360xH120)
Powietrze lub woda Powietrze lub woda Powietrze lub woda Powietrze lub woda Woda
114 kg 176 kg 230 kg 256 kg 279 kg
1,35 kW 5,45 kW 5,45 kW 7,8 kW 7,8 kW
230 V 400 V 400 V 400 V 400 V

Informacje

Schładzarka szokowa Icematic BC

Zaawansowana seria szokówek (schładzarek szokowych) o wysokiej wydajności z dodatkowymi i dedykowanymi programami pracy dla cukierni, lodziarni i gastronomii. Poza podstawowymi programami, jak w serii Icematic ST, posiada rozbudowany o 4 poziomy mocy system chłodzenia oraz zamrażania szokowego (lekki, delikatny, średni i szybki). Dodatkowo występuje funkcja rozmrażania. Dostępne modele: 5, 10, 15 (również w wersji 2 x 15) poziomów półek 600x400 mm lub GN 1/1 (również w wersji na wózki o większej pojemności).


Schładzanie i głębokie chłodzenie to najlepsze naturalne systemy służące przedłużeniu okresu przechowywania żywności. Icematic wykorzystując swoje ogromne doświadczenie w chłodnictwie stworzył urządzenia mające na celu poprawę jakości i organizacji pracy w restauracjach, cukierniach, piekarniach i sklepach z lodami. Cechuje je duża moc, wszechstronność i niezawodność.


Zastosowanie

Cukiernictwo/piekarnictwo

  • Szybkie/szokowe chłodzenie lub mrożenie zabezpiecza przed szybkim rozrostem bakterii
  • Po wyrobieniu ciasta wkładamy je szybko do urządzenia, minusowa temperatura działa bakteriostatycznie.
  • Po rozmrożeniu wyroby poddawane są garowaniu i wypiekaniu, dzięki temu mamy zawsze świeże wyroby cukierniczo-piekarnicze
  • Polecane przy bułkach, bagietkach, ciastach drożdżowych, ciastach półfrancuskich
  • Szybkie/szokowe chłodzenie do + 4 C np. syropy do nakrapiania, kremy, jabłka prażone, owoce prażone, polewy etc. zapewnia utrzymanie właściwej mikrobiologii produktu
  • Szybkie/szokowe chłodzenie daje pewność, że nie rozwijają się niepożądane bakterie
  • Szybkie/szokowe chłodzenie przyspiesza w znacznym stopniu pracę z półproduktem
  • Dzięki szybkiemu/szokowemu zamrażaniu możliwe jest błyskawiczne wykańczanie/oblewanie, dekorowanie lub obkładanie ciast, ciastek, tortów etc.
  • Dzięki szybkiemu/szokowemu chłodzeniu mamy możliwość szybkiej sprzedaży ciast pieczonych, bez konieczności przechowywania do ostygnięcia w celu krojenia/pakowania

Pracownia lodziarska

Bezpośrednio po zakończeniu produkcji temperatura lodów waha się w granicach -7/-10˚C, przy czym zawierają one ok. 30% wody w stanie płynnym. Lody włożone bezpośrednio do witryny lub zwykłej zamrażarki podlegają procesowi powolnego zamrażania wody zawartej w nich i tworzeniu się w nich makro kryształków, które niszczą ich strukturę. W rezultacie lody szybko tracą swoją kremistość, objętość (napowietrzenie), oraz świeżość smaku.

Aby uniknąć kłopotów, o których wspomniano wcześniej, należy gwałtownie obniżyć temperaturę lodów bezpośrednio po produkcji do -18˚C. To znacznie poprawi rezultaty procesu zamrażania: składniki stałe zostaną ustabilizowane, tak aby zapobiec wczesnemu topnieniu warstwy wierzchniej, która ma bezpośredni kontakt z powietrzem.
Woda w tym procesie zostanie związana w mikro-kryształki niewyczuwalne w strukturze masy lodowej.
W rezultacie otrzymamy produkt doskonały jakościowo i higieniczny, który można eksponować w temp. -13/-14˚C przez 3-4 dni bez widocznej zmiany wyglądu, smaku czy konsystencji. W temperaturze - 20˚C można je przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

Główne zalety stosowania zamrażarek szokowych:

  • Znaczny wzrost trwałości lodów
  • Znaczny wzrost jakości przechowywanych lodów
  • Ograniczenie strat w napowietrzeniu lodów
  • Gwarantowana stała kremistość lodów
  • Lepsze i bardziej efektywne wykorzystanie witryn lodowych -możliwość wyższej prezentacji lodów
  • Redukcja kosztów produkcji
  • Redukcja kosztów zatrudnienia

    

 

 

 

Zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności i polityką dotyczącą cookie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.