Pasteryzacja jest rodzajem obróbki cieplnej, odkrytej przez Louisa Pasteura. W trakcie procesu pasteryzacji eliminowane są bakterię bez wpływu na wartości odżywcze i smakowe produktów żywnościowych. Po podgrzaniu mieszanki, wysoka temperatura jest utrzymywana przez czas wymagany do wyeliminowania wszystkich bakterii, a potem szybko schłodzona i przechowywana w temp. 4°C.
Elektroniczne pasteryzatory do lodów PASTO XPL (P) są łatwe w użyciu, proste w obsłudze - idealne do każdego punktu produkującego lody rzemieślnicze. Urządzenie pasteryzuje, przechowuje i dojrzewa każdy rodzaj mieszanki lodowej. Bezpośrednie grzanie i chłodzenie zbiornika, bez użycia płynnego czynnika zapewnia stałą jakość finalnego produktu, bez ryzyka jego przypalenia, co może się zdarzyć w przypadku przestarzałych systemów „bain marie” wykorzystujących płynny czynnik chłodniczy i grzewczy.