Turbomix jest niezbędnym narzędziem do przygotowywania wszelkiego rodzaju mieszanek w nowoczesnej lodziarni. Można go używać do ubijania, miksowania, emulgowania, rozdrabniania suchych lub mokrych składników tak, aby uzyskać idealnie jednorodne lodowe mieszanki.
Oprócz możliwości przygotowywania tradycyjnych lodów, urządzenie jest również bardzo przydatne do produkcji wyrobów cukierniczych.
Mikser ma stabilną, pionową konstrukcję, na której zamocowane jest ramię i silnik o zmiennej prędkości, z ruchem pionowym oraz oscylacyjnym. W standardowym wyposażeniu mamy do dyspozycji dwa ramiona tnące służące do emulgacji. Opcjonalnie dostępne jest trzecie ramię tzw. Cutter do rozdrabniania większych składników.
Czasy przygotowywania
Wymieszanie i zemulgowanie klasycznej bazy - czas około 30 sekund dla 5 litrów. Dla mieszanki w zimnym mleku lub wodzie, w celu uzyskania idealnej struktury to czas mieszania wyniesie około 60 sekund na 5 litrów.
Wyprodukowanie idealnie zemulgowanej mieszanki z pojedynczych składników na niestandardowe lody - czas około 120 sekund na 5 litrów.