CARPIGIANI LABOTRONIC HE-H

 
PRODUCENT: Carpigiani
Wybierz wariant
LABOTRONIC 10 45 HE-H LABOTRONIC 15 60 HE-H LABOTRONIC 20 90 HE-H LABOTRONIC 25 110 HE-H
Wybierz wariant

LABOTRONIC 10 45 HE-H

Frezer do lodów o wysokiej wydajności. Modele Carpigiani Labotronic HE-H dostępne są też w wersji HE-H I z inwerterem, który pozwala na zwiększenie liczby programów oraz komfortu pracy.

Frezer do lodów o wysokiej wydajności. Modele Carpigiani Labotronic HE-H dostępne są też w wersji HE-H I z inwerterem, który pozwala na zwiększenie liczby programów oraz komfortu pracy.

pliki do pobrania

CARPIGIANI LABOTRONIC HE-H
Folder j.ang.
Wyposażenie lodziarni
Katalog kompleksowego wyposażenia lodziarni

specyfikacja

MODEL
Szerokość
Głębokość
Wysokość
Chłodzenie
Wydajność Lody kg/cykl
Wydajność Lody litry/cykl
Wydajność Lody kg/godz.
Wydajność Lody litry/godz.
Wydajność Cremolata kg/cykl
Wydajność Slush kg/cykl
Wydajność Zero+ kg/cykl
Wydajność Crystal kg/cykl
Masa
Moc
Zasilanie
LABOTRONIC 10 45 HE-H LABOTRONIC 15 60 HE-H LABOTRONIC 20 90 HE-H LABOTRONIC 25 110 HE-H
520 mm 520 mm 520 mm 520 mm
650 mm 650 mm 650 mm 850 mm
1400 mm 1400 mm 1400 mm 1400 mm
Woda Woda Woda Woda
1,5- 7,5 kg 2,5 - 10,5 kg 3,5 - 13 kg 4,5 - 17 kg
2,5 - 10,5 litra 3,5 - 15 litrów 5 - 19 litrów 6,5 - 24 litry
10 - 45 kg 15 - 60 kg 20 - 90 kg 25 - 110 kg
12 - 63 litra 21 - 84 litry 28 - 135 litrów 35 - 152 litry
7,5 kg 10,5 kg 13 kg 16 kg
7,5 kg 10,5 kg 13 kg 16 kg
1,5 - 6,5 kg 2,5 - 9,5 kg 3,5 - 12 kg 4,5 - 16 kg
3,5 - 7,5 kg 5 - 10,5 kg 6 - 13 kg 7 - 17 kg
270 kg 320 kg 345 kg 420 kg
6,4 kW 7 - 7,6 kW 8,3 - 9 kW 10 - 11 kW
400 V 400 V 400 V 400 V

Informacje

Frezer do lodów Carpigiani Labotronic HE-H

Carpigiani Labotronic HE-H to zaawansowany technologicznie frezer do lodów, wyposażony w Hard-o-Dynamic® Adaptive: inteligentną technologię, która decyduje o stopniu kremistości i wymrożenia produkowanych lodów. Intuicyjny panel kontrolny daje użytkownikowi dostęp do ponad 11 gotowych programów do produkcji lodów, takich jak: Gelato Excelent, Gelato Speed, Gelato Hard, Gelato Simply, Gelato Zero+, Sorbet Zero+, Gelato Crystal, Gelato Hot, Hot Age, Hot&Cold, Fruit Cremolata. Frezer posiada również funkcję pasteryzacji, dzięki podgrzewanemu cylindrowi. Szeroki zakres wydajności i modeli pozwala na produkcję: od 1,5 do 17 kg wsadu, co daje nam od 2 do 24 litrów gotowych lodów na cykl.


Hard-o-Dynamic® Adaptive - Klucz do idealnych lodów
Z tym ekskluzywnym systemem otrzymujemy zawsze idealną konsystencje lodów. W trakcie produkcji ekran LCD wyświetla aktualną konsystencję, jak i jej zaprogramowaną wartość. W trakcie produkcji jest możliwe modyfikowanie parametrów.

Świder POM
Świder nie posiada centralnego wałka. Jego ostrza wykonane z POM-u - (odporne na niskie temperatury) ułatwiają całkowitą ekstrakcję gelato za każdym razem. Wytrzymały, a jednocześnie lekki, ma samoregulujące się ostrza, aby utrzymać cylinder w czystości i maksymalnej wydajności. Zapewnia idealne mieszanie podczas mrożenia i większe napowietrzenie lodów.

Uwaga, od lipca 2024 metalowe skrobaki są zastąpione wykonanymi ze specjalnego tworzywa w specyfikacji MOCA  -  zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej - zdjęcie poglądowe.

Post Cooling - Schładzanie
W celu utrzymania odpowiedniej konsystencji lodów podczas ekstrakcji funkcja Post Cooling dodatkowo schładza lody gdy wychodzą z cylindra frezera do lodów.

Wygoda

Wszystkie polecenia są dostępne przy otwartej pokrywie zbiornika tak, aby operator mógł rozpocząć produkcję w trakcie dodawania mieszanki.

Operacje dodawania mieszanki oraz ekstrakcji lodów są wykonywane na stojąco w pozycji wyprostowanej.

Spryskiwacz znajduje się z przodu urządzenia co ułatwia czyszczenie cylindra oraz spustu lodów. Spryskiwacz może również zostać zablokowany w celu ułatwienia obsługi.

Elementy dodatkowe

Dzięki przekładce, którą można zamontować w dowolnym momencie, możliwe jest zmniejszenie otwarcia drzwi, ułatwiając w ten sposób pobieranie produktu Crystal i mycie maszyny.

Podstawka na półki
Jako opcja istnieje możliwość zamontowania dodatkowych podstawek na półki, które służą do stabilnego podtrzymywania kuwet o wielkości 16x36 cm oraz 24x36 cm, a także klasycznych tub cylindrycznych w procesie przygotowywania lodów.

Drzwi Portion Kit
System wydawania lodów bezpośrednio do słoików (program Crystal)

Czyszczenie

Mycie cylindra można przyspieszyć przez podgrzanie powierzchni, co powoduje szybkie oderwanie i topi wszelkie pozostałości pozostałe po produkcji.

Czyszczenie paneli jest bardzo szybkim i łatwe dzięki zastosowaniu technologii Scotch-Brite, która sprawia, że stal jest odporna na plamy oraz pozostałości tłuszczu.

Spust ekstrakcji lodów może zostać zdjęty w celu ułatwienia usuwania pozostałości lodów podczas operacji czyszczenia.


PROGRAMY DO PRODUKCJI LODÓW


Gelato Excellent 

Lody mają idealną konsystencję do nakładania łopatką lub łyżką, są miękkie i kremowe, a jednocześnie bardzo dobrze napowietrzone. Nadają się do przechowywania w witrynie przez wydłużony okres czasu. Program cechuje się szczególną elastycznością i pozwala na produkowanie porcji testowych - od 1,5 kg wsadu na cykl w modelu 15 45 HE-H.

Gelato Speed 

Program do szybkiej produkcji lodów. Lody są idealne – spójne i suche - łatwo formują się w gałki oraz są gotowe do umieszczenia w szokówce. Jest to idealne rozwiązanie na szczyt sezonu, gdy frezer jest wykorzystywany na maksymalnej mocy produkcyjnej.

Gelato Hard 

Lody są bardziej zwarte, gęste i stabilne, idealne do sprzedaży w gałkach. Lody mogą być włożone bezpośrednio do witryny, gdy brakuje czasu na zastosowanie szokówki.

Gelato Simply 

Przy zastosowaniu tego programu operator wybiera jeden z trzech zaprogramowanych automatycznych cykli, co znacząco upraszcza pracę. Proces produkcji może być przeprowadzany przez pracownika nie będącego ekspertem w tej dziedzinie, ponieważ frezer produkuje lody zgodnie z wybranym programem: lody kremowe, owocowe, sorbet. 

 Gelato Zero + | Sorber Zero + 

Receptury o obniżonej zawartości cukru.

Gelato Crystal

Lody o specjalnej, półpłynnej konsystencji - zarówno mleczne, jak i sorbety. Dzięki wyjątkowej strukturze lody idealnie nadają się do tworzenia tortów i deserów lodowych o dowolnym kształcie. Opcjonalne drzwi dozujące wraz z programem Crystal, pozwalają na nakładanie lodów bezpośrednio do małych pojemników lub słoików - wzbogacając tym samym ofertę lokalu o nowe produkty. 

Gelato Hot | Gelato Hot Age |Gelato Hot&Cold 

Dzięki funkcji podgrzewania dostępne są dwa programy: Gelato Hot - mieszanka jest przygotowywana bezpośrednio w frezerze, gdzie jest podgrzewana, pasteryzowana i przekształcana w gelato. Gelato Hot Age - mieszanka jest przygotowywana, pasteryzowana i dojrzewa, a następnie jest przekształcana w gelato. Gelato Hot&Cold: podgrzewa i chłodzi mieszankę, a następnie przekształca się w gelato. 

 Owocowa Kremolada 

Program ten jednolicie i doskonale krystalizuje wodę, owoce oraz cukier w świeżą, pyszną i gaszącą pragnienie kremoladę.


Dodatkowe programy dla modeli z inwerterem Labotronic HE-HI:


Frezery  do lodów serii Labotronic HE-H są dostępne również w wersji z inwerterem w wersji HE-HI. Ta wersja urządzenia pozwala na zwiększenie liczby programów (lody przekładane, ręczne sterowanie) dostępnych do produkcji lodów rzemieślniczych oraz komfortu pracy (wariegowanie lodów/przekładanie).

Gelato Garnish 

Program ten ułatwia przekładanie lodów warstwami w kuwecie. Możemy zamrozić lody, następnie część wydozować i formować w kuwecie. Pozostała część utrzymywana jest w cylindrze frezera w stałej konsystencji. Po dodaniu kolejnej warstwy i jej utwardzeniu możemy nałożyć następną porcję lodów. W taki sposób możemy łatwo przygotować np. lody typu Pino Pinguino.

Gelato Manual

Program ten pozwala na ręczne sterowanie procesem mrożenia i możemy zmieniać  prędkość obrotową świdra w trakcie cyklu produkcyjnego lodów.

Sicilian Slush

Świder obraca się na niskich obrotach, aby uzyskać doskonały kawowy, cytrynowy i owocowy slush bez emulsji, tak jak w tradycyjnym przepisie.

 Comfort: Variegation

Używając inwertera prędkość obrotowa świdra może być zmniejszana do momentu całkowitego zaprzestania dozowania lodów bez zatrzymywania frezera czy zamknięcia spustu. Przerwa w dozowaniu pozwala na łatwe przekładanie warstw lodów. Gdy jesteśmy gotowi do dalszej pracy w prosty sposób możemy zwiększyć ponownie prędkość obrotową świdra. Lody utrzymywane przez cały czas w odpowiedniej konsystencji są wydawane do kuwety i możemy nałożyć kolejną warstwę lub wypełnić kolejną kuwetę bez pośpiechu.


Programy dla frezera wyposażonego w opcjonalny świder 3E


Program Ice Cream

Program do produkcji lodów o wyższym napowietrzeniu, niż klasyczne Gelato. Charakteryzują się również obniżonym poziomem cukru i zwiększoną ilością tłuszczu.


Drzwi Portion Kit


Małe porcje lodów, jak również torty lodowe, które mają ciekawe kompozycje smakowe i spakowane są w interesujący sposób, mogą być w tym sezonie numerem jeden i wyznaczyć trendy na przyszłe lata. Obawy konsumentów związane z higieną i możliwością zarażenia się wirusem mogą wymusić na producentach zupełnie inny sposób produkcji i konfekcjonowania produktów, niż miało to miejsce dotychczas.

Dlatego bardzo prawdopodobne, że lody pakowane na wynos, których produkcja była ułamkiem procenta ogólnej sprzedaży w lokalu, może wzrosnąć diametralnie. Już teraz warto pomyśleć o recepturach lodów, które przy dużo niższych temperaturach zachowają odpowiedni smak i konsystencję.

Dla osób, którzy pracują na frezerach do lodów Carpigiani pomocne mogą okazać się specjalne drzwi tzw. Portion Control Kit. To jedyne takie drzwi na rynku w Polsce, które pozwalają zachować maksimum higieny. Lody konfekcjonowane są z frezera do lodów bezpośrednio do pojemnika na wynos. Średnica otworu wydającego pasuje do większości dostępnych słoików lub kubeczków. Bezpośrednie napełnianie minimalizuje kontakt osoby obsługującej urządzenie z produktem. Dzięki takiemu rozwiązaniu jesteśmy w stanie w łatwy sposób usprawnić proces pakowania i zaoszczędzić czas.

Maszyna do lodów z opcją napełniania słoików na wynos

Mieszanka przygotowywana do produkcji lodów na wynos powinna mieć trochę inne proporcje składników, aby po dużo mocniejszym wymrożeniu była odpowiednia do spożycia. Przede wszystkim musi mieć dużo większą ilość cukru, a gotowe lody w momencie wyciągania z frezera inną konsystencję. W wybranych modelach frezerów Carpigiani dostępny program Crystal dba o odpowiednie wymrożenie i konsystencje produktu. Połączenie drzwi do porcjowania Carpigiani razem z frezerami do lodów wyposażonych w program Crystal usprawni produkcje lodów na wynos przy zachowaniu odpowiednich zasad higieny.

Dowiedz się więcej o koncepcji sprzedaży lodów na wynos na naszym blogu.


Lody na wynos w słoikach bezpośrednio z frezera do lodów


Koncept lodów na wynos z wykorzystaniem drzwi Portion Kit


 

 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.