COFFEELAB firmy Selmi wprowadza innowacje i nowe technologie do procesu palenia kawy - najbardziej lubianego i najczęściej spożywanego produktu na świecie.
Urządzenie COFFEELAB, o konstrukcji ze stali nierdzewnej na kółkach, jest wyposażone w cztery silosy załadowcze na zieloną kawę oraz palarkę Selmi ROASTER wraz ze specjalnym systemem transportowym, w skład którego wchodzi specjalna winda do umieszczania palonej kawy w czterech silosach magazynowych.
Za pomocą panelu sterowania z ekranem dotykowym można wybrać wcześniej zapisane receptury: każdy silos będzie wówczas dozował ilość produktu niezbędną do stworzenia określonej mieszanki kawy. Ziarna kawy zostaną następnie przetransportowane do komory prażenia urządzenia ROASTER za pomocą taśmy umieszczonej u podstawy szczeliny wysypowej.
Aromaty uwalniane podczas palenia kawy oraz wizualny efekt działania COFFEELABu robią duże wrażenie na klientach i zwiększają ich postrzeganie jakości i świeżości kawy w kawiarni.