CARPIGIANI MINIWIP/G

 
PRODUCENT: Carpigiani
MINIWIP/G

MINIWIP/G

Trwała, barowa maszyna do bitej śmietany z 2-litrowym zbiornikiem zaprojektowana na użytek małych lodziarni i cukierni. Bita śmietana wydawana jest w sposób ciągły lub w dowolnych porcjach za pomocą przycisku. Obudowa jest wykonana ze stali nierdzewnej najwyższej jakości.

Trwała, barowa maszyna do bitej śmietany z 2-litrowym zbiornikiem zaprojektowana na użytek małych lodziarni i cukierni. Bita śmietana wydawana jest w sposób ciągły lub w dowolnych porcjach za pomocą przycisku. Obudowa jest wykonana ze stali nierdzewnej najwyższej jakości.

specyfikacja

MODEL
Szerokość
Głębokość
Wysokość
Wydajność
Pojemność zbiornika
Moc
Zasilanie
Masa
MINIWIP/G
220 mm
370 mm
450 mm
150 litrów/godzinę
2 litry
0,7 kW
230 V
28 kg

Informacje

Ubijaczka do bitej śmietany Carpigiani Miniwip/G

Trwała, barowa maszyna do bitej śmietany z 2-litrowym zbiornikiem zaprojektowana na użytek małych lodziarni i cukierni. Pompa zębata (patent Carpigiani) jest wykonana ze stali i posiada  wysokiej jakości zębatki z tworzywa (zgodnie z najbardziej restrykcyjnymi normami europejskimi). Pompa zapewnia wysoką efektywność i niezawodność. Bita śmietana wydawana jest w sposób ciągły lub w dowolnych porcjach za pomocą przycisku. Obudowa jest wykonana ze stali nierdzewnej najwyższej jakości.

Właściwości maszyny do bitej śmietany Carpigiani MINIWIP/G

  • Chłodzony zbiornik na śmietanę
  • Wskaźnik temperatury śmietany w zbiorniku
  • Obudowa ze stali nierdzewnej

CECHY


Wydajność

Molekuły tłuszczu tworzące śmietanę są osłonięte z zewnątrz tzw. filmem proteinowym. Kiedy molekuły zbliżą się dostatecznie filmy te mają tendencję do łączenia się. W procesie ubijania śmietany cząsteczki zderzają się ze sobą i następuje łączenie tych osłonek, pomiędzy którymi jednocześnie zostają uwięzione cząsteczki powietrza. Firma Carpigiani w maszynie do bitej śmietany zastosowała pompę, która tłoczy mieszankę poprzez ubijak, przez co następują zderzenia molekuł, a w rezultacie cały proces ubijania śmietany opisany powyżej.

Wygoda

Korek spustowy zbiornika jest wyprowadzony na zewnątrz, co ułatwia odprowadzanie skroplin, opróżnianie zbiornika i czyszczenie. Pompa o dużej wydajności jest łatwo wymienna bez użycia narzędzi upraszczając i przyspieszając czyszczenie. Ubijak w jednym elemencie (patent Carpigiani) pracujący w przeźroczystej rurce - łatwy do demontażu i mycia.

Higiena

Dozownik śmietany jest chłodzony aż do wylotu i zabezpieczony przed skraplaniem przez zastosowanie specjalnych materiałów syntetycznych; wymienne dysze wylotowe. Ociekacz może być stosowany jako osłona dozownika. Dezynfekcja odbywa się poprzez przepuszczanie środka dezynfekującego przez elementy mające kontakt ze śmietaną. Pompa o dużej wydajności jest łatwo wymienna bez użycia narzędzi upraszczając i przyspieszając czyszczenie.

Końcówki dekoracyjne

Opcjonalny zestaw końcówek dla wszystkich modeli ubijaczek Carpigiani o różnych kształtach i rozmiarach do dekorowania wyrobów cukierniczych.


Jak się produkuję bitą śmietanę? Czym jest bita śmietana?


Bita Śmietana w gastronomii

Molekuły tłuszczu tworzące śmietanę są osłonięte z zewnątrz tzw. filmem proteinowym. Kiedy molekuły zbliżą się dostatecznie filmy te mają tendencję do łączenia się. W procesie ubijania śmietany cząsteczki zderzają się ze sobą i następuje łączenie tych osłonek, pomiędzy którymi jednocześnie zostają uwięzione cząsteczki powietrza.

Firma Carpigiani w maszynie do bitej śmietany zastosowała pompę, która tłoczy mieszankę poprzez ubijak, przez co następują zderzenia molekuł, a w rezultacie cały proces ubijania śmietany opisany powyżej.

Śmietana jest to po prostu mleko o bardzo dużej zawartości tłuszczu. Jest ona otrzymywana w procesie odseparowania z mleka krowiego. Śmietana otrzymywana poprzez odwirowanie zawiera zwykle do 40 % tłuszczu, ale w niektórych krajach jego zawartość może być nawet nieco wyższa. Śmietana jest surowcem do produkcji masła, serów, ale jednocześnie bardzo ważnym składnikiem lodów i wielu innych produktów. Bita śmietana jest idealną dekoracją wyrobów cukierniczych i lodów, jak również poprawia ich smak. Świeża śmietana używana zazwyczaj w cukiernictwie jest pasteryzowana, dlatego musi być ona przechowywana w temperaturze +4Co i nie dłużej niż kilka dni. Dostępna jest również śmietana (UHT), która ma tę zaletę, że może być przechowywana w temperaturze otoczenia przez dłuższy okres.

 

 

 

 

Zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności i polityką dotyczącą cookie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.