07
07

#czasnagelato 2020

Rozpoczynamy kolejną edycję #czasnaGelato - cyklu warsztatów, szkoleń i konkursów dla lodziarni.

Rok 2020 obfituje u nas w wydarzenia, których wspólnym czynnikiem jest gelato. 
Włoskie GELATO zawierają mniej tłuszczu niż typowe lody (ICE CREAM), są mniej napowietrzone i mają wyższą temperaturę serwowania. W związku z tym zapewniają  większe doznania smakowe, ponieważ tłuszcze nie blokują receptorów smakowych. Jest ich również więcej w porcji (mniejsze napowietrzenie) oraz kubki smakowe są bardziej wyczulone na smak, ponieważ nie blokuje ich niska temperatura. Nie zapominajmy też, że zawierają mniej kalorii do spalenia. 


3-5 lutego


Szkolenie lodziarskie CARPIGIANI GELATO UNIVERSITY -  POZIOM PODSTAWOWY.

W programie m.in.:
∙ Jakość lodów
∙ Krystalizacja lodów, struktura i kremistość 
∙ Bazy mleczne i ich przygotowywanie 
 Lody owocowe na bazie mlecznej 
∙ Wzbogacanie smaków : variegatury czyli przekładanie lodów, inkluzje czyli dodatki w lodach, komponowanie nowych smaków 
∙ Zajęcia praktyczne : przygotowywanie lodów (gelato) i sorbetów 

∙ Bilansowanie mieszanek lodowych 
∙ Baza czekoladowa i baza żółta z wykorzystaniem jajek 
∙ Zamienniki surowców do produkcji lodów 

Szkolenie prowadzi główny trener akademii i technolog Carpigiani - Luciano Ferrari w języku polskim. Szkolenie odbywa się w Warszawskiej siedzibie w Łomiankach.

Więcej informacji tutaj


11-13 marca


Szkolenie lodziarskie CARPIGIANI GELATO UNIVERSITY -  POZIOM ŚREDNIO ZAAWANSOWANY.

Program:

- lody Gelato – tworzenie receptur od zera z wykorzystaniem naturalnych i przemysłowych składników
- najwyższej jakości sorbety bez udziału wody
- lody bez laktozy
- lody wegańskie
- obliczanie receptur – bilansowanie procentowe składników
- trzy bazy w jednej: jak przygotować bazę śmietankową, żółtą i czekoladową używając tylko bazy białej?

Szkolenie prowadzi główny trener akademii i technolog Carpigiani - Luciano Ferrari w języku polskim. Szkolenie odbywa się w Warszawskiej siedzibie w Łomiankach.

Więcej informacji tutaj


 7-9 kwietnia


Szkolenie lodziarskie CARPIGIANI GELATO UNIVERSITY -  POZIOM ZAAWANSOWANY.

Program:

- lody mleczne i sorbety na bazie alkoholi (m.in. Guinness, Prosecco, Port Wine - wzmiacniane wino portugalskie) 
- lody gastronomiczne (z wykorzystaniem warzyw, ryb, ziół, przypraw)
- bilansowanie mieszanek lodowych

Szkolenie prowadzi główny trener akademii i technolog Carpigiani - Luciano Ferrari w języku polskim. Szkolenie odbywa się w Warszawskiej siedzibie w Łomiankach.

Więcej informacji tutaj


#CZASNAGELATO

Zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności i polityką dotyczącą cookie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.