05
05

#czasnagelato 2020

Rozpoczynamy kolejną edycję #czasnaGelato - cyklu warsztatów, szkoleń i konkursów dla lodziarni.

Rok 2020 obfituje u nas w wydarzenia, których wspólnym czynnikiem jest gelato. 
Włoskie GELATO zawierają mniej tłuszczu niż typowe lody (ICE CREAM), są mniej napowietrzone i mają wyższą temperaturę serwowania. W związku z tym zapewniają  większe doznania smakowe, ponieważ tłuszcze nie blokują receptorów smakowych. Jest ich również więcej w porcji (mniejsze napowietrzenie) oraz kubki smakowe są bardziej wyczulone na smak, ponieważ nie blokuje ich niska temperatura. Nie zapominajmy też, że zawierają mniej kalorii do spalenia. 


3 marca | 18 marca


Zapraszamy na pokazy lodowe, które poprowadzi nasz technolog cukierniczy Marcin Zych. Prowadzący przez lata wyspecjalizował się w produkcji lodów rzemieślniczych oraz uruchamiał procesy i wdrażał technologię w kilkudziesięciu lodziarniach na terenie kraju, a także za granicą.

Podczas prezentacji będzie można zapoznać się z technologiami używanymi do produkcji lodów rzemieślniczych. W trakcie warsztatów uczestnicy w praktyczny sposób będą pracować na laboratoriach do lodów Carpigiani, urządzeniach do produkcji kremów Selmi i szokówkach Icematic. Gotowe produkty
będą wyeksponowane w witrynach do lodów IFI.

Warsztaty lodowe to również okazja do zapoznania się z najważniejszymi kwestiami związanymi z otwarciem i prowadzeniem lodziarni: jak dobrać receptury i czym się kierować podczas wyboru
maszyn do lodów? Całości dopełni degustacja przygotowanych wcześniej lodów.

Do wyboru 2 terminy pokazów:
3 marca - informacja tutaj
18 marca - informacja tutaj


11-13 marca


Szkolenie lodziarskie CARPIGIANI GELATO UNIVERSITY -  POZIOM ŚREDNIO ZAAWANSOWANY.

Program:

- lody Gelato – tworzenie receptur od zera z wykorzystaniem naturalnych i przemysłowych składników
- najwyższej jakości sorbety bez udziału wody
- lody bez laktozy
- lody wegańskie
- obliczanie receptur – bilansowanie procentowe składników
- trzy bazy w jednej: jak przygotować bazę śmietankową, żółtą i czekoladową używając tylko bazy białej?

Szkolenie prowadzi trener akademii i technolog Carpigiani - Gianpaolo Valli w języku angielskim z tłumaczeniem na język polski przez tłumacza. Szkolenie odbywa się w Warszawskiej siedzibie w Łomiankach.

Więcej informacji tutaj


 7-9 kwietnia


Szkolenie lodziarskie CARPIGIANI GELATO UNIVERSITY -  POZIOM ZAAWANSOWANY.

Program:

- lody mleczne i sorbety na bazie alkoholi (m.in. Guinness, Prosecco, Port Wine - wzmiacniane wino portugalskie) 
- lody gastronomiczne (z wykorzystaniem warzyw, ryb, ziół, przypraw)
- bilansowanie mieszanek lodowych

Szkolenie prowadzi główny trener akademii i technolog Carpigiani - Luciano Ferrari w języku polskim. Szkolenie odbywa się w Warszawskiej siedzibie w Łomiankach.

Więcej informacji tutaj


#CZASNAGELATO

Zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności i polityką dotyczącą cookie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.