Polagra to wydarzenie o najdłuższej tradycji biznesowej w Polsce, jedno z kluczowych wydarzeń branży spożywczej i HoReCa. Tegoroczna edycja wydarzenia zaplanowana została na dni 24-26 września. Niewątpliwym atutem targów POLAGRA jest ich różnorodność- ekspozycja budowana jest w oparciu o trzy równoległe salony FOOD, FOODTECH oraz HORECA.
Zaprezentujemy m.in. najnowsze trendy i rozwiązania w branży gastronomicznej, kawowej i lodowej, a dodatkowo wspólnie z MTP na specjalnie wydzielonej strefie będziemy prowadzić tematyczne prezentacje na temat kawy, lodów, jedzenia i czekolady w pawilonie nr 8 na stoisku 13.
Spotkanie z nami będzie nie tylko okazją do bliższego poznania prezentowanych urządzeń, lecz przede wszystkim, możliwością zapoznania się z technologią i praktycznym wykorzystaniem poszczególnych rozwiązań w budowaniu obecnych i kreowania Państwa nowych biznesów.
KAWA
Tutaj znajdą Państwo ekspresy do kawy FAEMA, SLAYER, WMF, młynki do kawy Mahlkönig oraz filtry do wody EVERPURE, na czele z systemem odwróconej osmozy.
LODY
Świat prawdziwego włoskiego gelato to maszyny do produkcji lodów rzemieślniczych oraz automaty do lodów typu „soft”, które idealnie wpisują się w koncept C-Stores. Ekspozycja przygotowanych przez nas lodowych specjałów będzie się znajdowała w witrynach chłodniczych i mroźniczych IFI.
strefa food
Tutaj można będzie poznać urządzenia, które wchodzą w skład naszej autorskiej koncepcji Convenience Store Concept, na czele z piecami Merrychef/
Prezentacje
Trendy kawowe we współczesnej gastronomii. Najnowsza technologia w urządzeniach do kawy. Wybór ekspresu do specyfiki działalności.
- Wybór odpowiedniego ekspresu do kawy: Jakie czynniki należy wziąć pod uwagę przy wyborze ekspresu do kawiarni, cukierni i lodziarni a jakie do miejsc typu convenience.
- Optymalizacja młynków do kawy: Wybór odpowiedniego młynka i dostosowanie ustawień mielenia dla różnych metod parzenia.
- Znaczenie systemów filtracji wody: Jak wybór odpowiedniego systemu filtracji wpływa na jakość kawy.
- Automatyczne vs. półautomatyczne vs. Tradycyjne ekspresy do kawy: Zalety i wady różnych typów ekspresów do kawy.
- Technologie w nowoczesnych ekspresach do kawy: Przegląd najnowszych technologii i innowacji w branży kawowej.
- Kompaktowe ekspresy do małych kawiarni: Najlepsze rozwiązania sprzętowe dla kawiarni o ograniczonej przestrzeni.
- Efektywność energetyczna urządzeń kawowych: Jak oszczędzać energię i redukować koszty eksploatacji sprzętu.
Lody Carpigiani. Kompleksowy warsztat lodowy: od surowca do gotowego produktu. Wstęp do Carpigiani Gelato University.
- Historia i różnice między gelato a lodami włoskimi: różnice w składnikach, teksturze i technikach produkcji pomiędzy tradycyjnym włoskim gelato a popularnymi lodami włoskimi.
- Dobór odpowiednich składników do produkcji lodów: Nauka o znaczeniu wyboru wysokiej jakości składników, aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję lodów.
- Proces pasteryzacji i jego znaczenie w produkcji lodów: Omówienie technik pasteryzacji oraz ich wpływu na bezpieczeństwo i jakość lodów.
- Tworzenie bezmlecznych i wegańskich lodów: Praktyczne wskazówki dotyczące produkcji lodów bezmlecznych i wegańskich przy użyciu alternatywnych składników.
- Eksperymentowanie z teksturą i konsystencją lodów: Warsztat skoncentrowany na technikach zmiany tekstury i konsystencji lodów, aby uzyskać różnorodne efekty sensoryczne.
- Tworzenie sorbetów i granit: Instruktaż na temat produkcji sorbetów i granit z wykorzystaniem świeżych owoców i innych naturalnych składników.
- Zarządzanie cyklem produkcyjnym w lodziarni: Praktyczne porady dotyczące organizacji pracy i efektywnego zarządzania produkcją w profesjonalnej lodziarni.
- Innowacyjne techniki smakowe w produkcji lodów: Eksploracja nowych i kreatywnych sposobów tworzenia unikalnych smaków lodów.
- Higiena i bezpieczeństwo w produkcji lodów: Ważne aspekty higieny i procedur bezpieczeństwa, które należy przestrzegać podczas produkcji lodów.
- Kreatywne sposoby serwowania lodów: Pomysły na atrakcyjne i innowacyjne metody serwowania lodów, które przyciągną klientów.
Szybkie i Efektywne Gotowanie z Piecami Merrychef. Innowacyjne Rozwiązania w Regeneracji Żywności. Nowoczesne menu.
- Prezentacja technologii przyspieszonego gotowania.
- Praktyczne demonstracje przygotowania popularnych dań.
- Zastosowanie pieców konwekcyjno-mikrofalowych w restauracjach i cateringu.
- Warsztaty dotyczące optymalizacji procesów regeneracji posiłków.
- Prezentacja środków do czyszczenia i konserwacji urządzeń.
- Tworzenie innowacyjnych potraw przy użyciu zaawansowanych pieców.
- Warsztaty kulinarne prowadzone przez technologa Primulator
Rzemieślnicza produkcja czekolady. Wszystko co musisz wiedzieć, aby zrobić własną tabliczkę czekolady.
- Bean to Bar. Podstawy produkcji czekolady – od ziarna kakaowca do tabliczki.
- Tworzenie pralinek i trufli – techniki wypełniania i formowania.
- Oblewanie czekoladą – praktyczne zastosowania i techniki.
- Zaawansowane techniki temperowania czekolady.
- Dekorowanie i malowanie wyrobów czekoladowych – techniki natryskiwania.
- Produkcja kremów i nadzień czekoladowych – użycie młynów kulowych.
Lokalizacja targów POLAGRA 2025:
Międzynarodowe Targi Poznańskie sp. z o.o.
Głogowska 14
60-734 Poznań
Szczegółowe informację na temat targów
www.polagra.pl