03
03

Finały Gelato Festival World Masters

Po 12 godzinach transmisji na żywo z wybranymi 32 szefami kuchni z 18 krajów świata, werdykt finału Gelato Festival World Masters, turnieju z partnerami Carpigiani i Sigep - Italian Exhibition Group, w końcu nadszedł. Najlepszym smakiem gelato na świecie został węgierski, "Frutta di Pistacchio" autorstwa Ádám Fazekas, a Tomasz Szypuła otrzymał specjalne wyróżnienie, za najlepszy smak lodów w Europie!

Fazekas zaimponował jury za kompetencje techniczne, jakość i połączenie składników oraz prezentację smaku. Jego przygoda rozpoczęła się w 2018 roku od wyboru na Węgrzech, a następnie, w następnym roku, zwycięstwa w konkursie "Gelato Festival Next Generation", który zgromadził 16 najlepszych europejskich rzemieślników gelato w wieku poniżej 30 lat. Wreszcie, w lipcu ubiegłego roku wygrał finał europejski. "Pochodzę z małego europejskiego kraju, Węgier, z wielkimi marzeniami, zawodową pokorą i niepohamowanym głodem wiedzy. To był ogromny krok, a także wielki zaszczyt, aby wygrać mistrzostwa krajowe, a następnie zająć pierwsze miejsce w kategorii "Next generation" w Rzymie w 2019 roku. Moje gelato żelkowe zostało zainspirowane jednym z najlepiej sprzedających się deserów naszej cukierni. W ten sposób powstał solony pistacjowy gelato - skomentował mistrz świata.

Na drugim miejscu, z Hiszpanii, znalazł się Carlo Guerriero z La Cremeria Gelato Italiano w Kadyksie ze smakiem "Cremoso al Vino Oloroso²". Urzekające zabaglione o smaku wina sherry Palo Cortado, rodzynki namoczone w tym samym winie i chrupiące migdały.

Jury techniczne składało się z 11 producentów gelato, profesjonalistów w dziedzinie mrożonych deserów, cukierników i szefów kuchni o międzynarodowej renomie: Giancarlo Timballo, Gelato Chef & prezes Komitetu Organizacyjnego Gelato World Cup; Cinzia Otri, Gelato chef i właściciel Gelateria della Passera, 3 minuty spacerem od Ponte Vecchio we Florencji, Włochy; Antonio Mezzalira, szef kuchni Gelato w Golosi di Natura w Gazzo Padovano niedaleko Padova w północno-wschodnich Włoszech; Paolo Lavezzini, szef kuchni w restauracji Il Palagio w hotelu Four Season we Florencji, Włochy; Peter Bertoti, szef kuchni Gelato w Quattro Si w Warszawie, Polska; Arpad Szucs, cukiernik i konsultant ds. cukiernictwa w CottoCrudo w Budapeszcie, Węgry; Helena Fléglova, cukiernik w znakomitej HF Pastry Academy w Pradze, Czechy; Edouard Bechoux, cukiernik i mistrz czekolady z Belgii; Steve Christensen, wykładowca i konsultant w zakresie mrożonych deserów w Scoop School w Missouri, USA; Panjaree Boonchuay, szef kuchni niesławnej restauracji Thai Firenze we Florencji, Włochy, która w 2021 r. otrzymała Thai SELECT Classic, nagrodę potwierdzającą autentyczność tajskiej kuchni na całym świecie.

Jury techniczne przyznało następujące wyróżnienia specjalne, kierując się kryterium niekumulowania nagród:
- Wyróżnienie specjalne "Miglior sorbetto": Fernando Alberdi z Gelateria Dona Doni w Getarii ze smakiem "Mango Ezpeleta". Uwaga: przez sorbet rozumiemy gelato bez mleka i pochodnych, na bazie wody.

- Wyróżnienie specjalne "Najlepszy smak z Europy": Tomasz Szypuła z Lodziarni pod Orzechem w Baborowie o smaku "Cudowny Jogurt".

- Wyróżnienie specjalne "Najlepszy smak z Ameryki Południowej": Juan José Orueta z La Obra Gelateria w Curicó ze smakiem "Fruición".
- Wyróżnienie specjalne "Najlepszy smak Bliskiego Wschodu i Afryki Południowej": Mohamad Majd Tabbakh z Yamama Gelato w Riyadh ze smakiem "Cardamon & Saffron".
- Wyróżnienie specjalne "Azja & Australia": Hidenobu Yamamoto z Gelato Daigozakura w Okayamie ze smakiem "Japoński fiordilatte pachnący lasem (z kuromoji)".

Więcej informacji na temat zawodów: https://www.carpigiani.com/en/news/hungary-best-gelato-flavor-world-spain-and-italy-podium

Zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności i polityką dotyczącą cookie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.