3001
30 -01

Mistrzostwa Polski Brewers Cup i Mistrzostwa Polski Roasting

Primulator zaprasza na organizowane przez SCA Poland Mistrzostwa Polski Brewers Cup i Mistrzostwa Polski Roasting w Kamyku.

W tym roku zawodnicy będą startowac na oficjalnych młynkach do kawy WBC - Mahlkönig oraz na systemach uzdatniania wody Everpure dostarczonych przez firmę Primulator - sponsora wydarzenia.

Przez dwa dni (30.06.2018 i 01.07.2018) Folwark Kamyk będzie kawową stolicą Polski. Podczas Festiwalu odbędą się Mistrzostwa Polski Baristów w konkurencji Brewers Cup - czyli kaw zaparzanych metodami alternatywnymi oraz pierwsze w Polsce Mistrzostwa Roasting - dla profesjonalistów wypalających kawy rzemieślniczo.
Organizacja Mistrzostw Polski jest niemałym wyzwaniem i za tymi konkurencjami stoi stowarzyszenie kaw wysokiej jakości - SCA Poland.

Dodatkowo w czasie trwania festiwalu zaprezentujemy naszą oferte dla sektora Specialty Coffee - eksspresy do kawy Faema, młynki do kawy Mahlkönig oraz systemy uzdatniania wody Everpure.
Całości wydarzenia towarzyszyć będzie muzyka grana na żywo przez związanego z formacją Trap DoorDJ - Kamil Ząbkowski.

Szczegółowy program:

Sobota 30.06.2018
- Eliminacje do Mistrzostw Polski Brewers Cup
- Mistrzostwa Polski Roasting - Występy zawodników
- Degustacje (cuppingi) wystawiających się palarni kawy
- Warsztaty i prelekcje ze specjalistami z branży 

Niedziela 01.07.2018
- Finał Mistrzostw Polski Brewers Cup
- Panel dyskusyjny z zawodnikami Mistrzostw Polski Roasting 
- Degustacje (cuppingi) wystawiających się palarni kawy
- Warsztaty i prelekcje ze specjalistami z branży
- Ogłoszenie wyników i zwycięzcy Mistrzostw Polski Roasting 2018 oraz Mistrzostw Polski Brewers Cup 2018

Informacje dotyczące zawodów

Mistrzostwa Polski Brewers Cup 2018

Mistrzostwa Polski Brewers Cup to zawody cieszące się coraz większą popularnością w Polsce. Zawody te skupiają się na kunszcie parzenia kawy metodami alternatywnymi, inaczej mówiąc metodami manualnymi, bez użycia ekspresu ciśnieniowego. Konkurencja składa się z dwóch rund – eliminacyjnej oraz finałowej. W rundzie eliminacyjnej zawodnicy na scenie pojawiają się dwukrotnie. Najpierw w rundzie Compulsory parzą trzy napary na bazie ziaren dostarczonych przez organizatora, przy użyciu dowolnych, manualnych zaparzaczy. Następnie w rundzie Open zawodnicy używają własnych ziaren, segmentu Specialty i przygotowują napary, przy użyciu dowolnych, manualnych zaparzaczy przed sędziami sensorycznymi i sędzią głównym, dodatkowo poszerzając swój występ o prezentację na temat użytych ziaren i metody parzenia.
Szóstka najlepszych zawodników startuje w rundzie finałowej, która składa się wyłącznie z rundy Open.
Najlepszy Barista/Baristka otrzymuje tytuł Mistrza Polski Brewers Cup, który upoważnia do reprezentowania kraju podczas Mistrzostw Świata Brewers Cup.

Mistrzostwa Polski Coffee Roasting 2018

Jest to pierwsza w historii Polski edycja tych zawodów. Profesjonalni roasterzy z rynku kaw najwyższej jakości mają za zadanie wyprodukować najsmaczniejszą kawę ze wszystkich. Korzystając z piecy do palenia kawy oraz innego sprzętu zapewnionego przez organizatorów, zawodnik poszukuje najlepszego profilu dla otrzymanego ziarna, tak aby wydobyć z niej pełen bukiet smaków i aromatów. Po zakończonej rundzie, sędziowie sensoryczni oceniają wypalone kawy i poszukują tej najlepiej zbalansowanej i interesującej. 
Najlepszy roaster otrzymuje tytuł Mistrza Polski, który upoważnia do reprezentowania Polski na Mistrzostwach Świata Roasting.

Gospodarze wydarzenia
- Folwark Kamyk
- Consonni


30.06.2018 r. - 1.07.2018 r. - Folwark Kamyk

Dojazd:

Zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności i polityką dotyczącą cookie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.