Carpigiani serii 161 to jedna z najmniejszych na Świecie nabarowych maszyn do lodów włoskich. Funkcją automatycznej pasteryzacji wydłuża okres pomiędzy procesem mycia do 42 dni. Automat jest chłodzony powietrzem za pomocą cichego systemu kominowego. Mieszanka dozowana jest do cylindra (1,35 litra) grawitacyjnie, dzięki czemu uzyskujemy napowietrzenie na poziomie od 20 do 40%. Zbiornik o pojemności 5 litrów umieszczony jest na górze maszyny. Wydajność około 200 porcji 75 g na godzinę (w zależności od użytej mieszanki i temperatury otoczenia). Urządzenie jest sterowane za pomocą frontowego panelu i wyświetlacza informującego o temperaturze mieszanki, konsystencji, braku mieszanki itp.
Świder R-POM Zbudowany z jednego elementu świder dopasowujący się do ścianek cylindra. Łatwy do czyszczenia, idealny m.in. do mrożonego jogurtu.
Wersja G posiada grawitacyjny system napowietrzenia umożliwiający w naturalny sposób dodawanie powietrza do mieszanki (do 40 %).
Konstrukcja cylindra z wbudowanym i bezpośrednim układem mrożenia Zoptymalizowany proces chłodzenia. Szybsze zamrażanie i więcej oszczędności energii.
Mieszadło zbiornika Zapobiega rozwarstwieniu i nadmiernemu spienianiu mieszanki jednocześnie utrzymując płynną konsystencję.
Regulowana prędkość dozowania lodów Łatwe dopasowanie prędkości (objętości) przygotowywanych lodów.
Samodomykające się dźwignie Uchwyt głowicy wydającej lody domyka się automatycznie. Jego zastosowanie zmniejsza straty produktów i pomaga w utrzymaniu czystości miejsca pracy.
System automatycznej pasteryzacji System pozwalający na utrzymanie automatu do lodów i mieszanek lodowych w warunkach najwyższej higieny, co pozwala na mycie maszyny w odstępach nawet raz na 42 dni (w zależności od zastosowanej mieszanki).
Głowica STAR Umożliwia korzystanie z opcjonalnych końcówek nadających kształt lodom włoskich oraz zestawu do monoporcji.
OPCJE
Końcówki (OPCJA) Jeszcze nigdy urozmaicenie lodów włoskich podawanych z jednego automatu nie było tak łatwe. Dzięki dodatkowemu pakietowi 18 końcówek włoskich możemy nadać unikalne kształty lodom. Rozwiązanie to pozwala urozmaicić asortyment i poszerzyć menu o nowe, unikalne desery lodowe.
Końcówki do monoporcji (OPCJA) Zestaw do produkcji deserów typu monoporzione, cannoli i dekorowania tortów lodowych.
Lody
Kremiste lody włoskie Dzięki systemowi elektronicznej kontroli twardości (konsystencji) można wybrać rodzaj konsystencji lodów włoskich - od delikatnej wanilii do esencjonalnej czekolady.
Sorbety Wybierz pożądaną konsystencję sorbetów, aby produkować wyraziste smaki z dużą zawartością cząstek włókien owoców.
Mrożony Jogurt Wybierz pożądaną konsystencję, aby uzyskać klasyczny mrożony jogurt lub wyjątkowy jogurtowy smak lodów włoskich.
Opcjonalne końcówki STAR - lody włoskie o specjalnym kształcie