Carpigiani serii 243 to jedna z najmniejszych na Świecie nabarowych maszyn do lodów włoskich serwująca 2 smaki lodów plus mix. Funkcja automatycznej pasteryzacji wydłuża okres pomiędzy procesem mycia do 42 dni. Automat jest chłodzony powietrzem za pomocą cichego systemu kominowego. Mieszanki są dozowane do 2 niezależnych cylindrów (1,35 l każdy). Pozwalają na stosowanie 2 różnych rodzajów mieszanek jednocześnie. Urządzenie jest sterowane za pomocą frontowego panelu i wyświetlacza informującego o temperaturze mieszanki, konsystencji, braku mieszanki itp.
Wersja P posiada stalową pompę zębatą i zapewnia wysokie napowietrzenie regulowane od 40 do 80 %.
Wersja G posiada grawitacyjny system napowietrzenia umożliwiający w naturalny sposób dodawanie powietrza do mieszanki (do 40 %).
Konstrukcja cylindra z wbudowanym i bezpośrednim układem mrożenia Zoptymalizowany proces chłodzenia. Szybsze zamrażanie i więcej oszczędności energii.
Mieszadło zbiornika Zapobiega rozwarstwieniu i nadmiernemu spienianiu mieszanki jednocześnie utrzymując płynną konsystencję.
Regulowana prędkość dozowania lodów Łatwe dopasowanie prędkości (objętości) przygotowywanych lodów.
Samodomykające się dźwignie Uchwyt głowicy wydającej lody domyka się automatycznie. Jego zastosowanie zmniejsza straty produktów i pomaga w utrzymaniu czystości miejsca pracy.
System automatycznej pasteryzacji System pozwalający na utrzymanie automatu do lodów i mieszanek lodowych w warunkach najwyższej higieny, co pozwala na mycie maszyny w odstępach nawet raz na 42 dni (w zależności od zastosowanej mieszanki).
Głowica STAR Umożliwia korzystanie z opcjonalnych końcówek nadających kształt lodom włoskich oraz zestawu do monoporcji.
Świder R-POM Zbudowany z jednego elementu świder dopasowujący się do ścianek cylindra. Łatwy do czyszczenia, idealny m.in. do mrożonego jogurtu.
Chłodzenie powietrzem Dzięki specjalnemu wyprofilowaniu kanału wentylacyjnego (komin umieszczony na tylnej części) można ustawić maszyny obok siebie zachowując mniejszy odstęp od pozostałych urządzeń.
OPCJE
Końcówki (OPCJA) Jeszcze nigdy urozmaicenie lodów włoskich podawanych z jednego automatu nie było tak łatwe. Dzięki dodatkowemu pakietowi 18 końcówek włoskich możemy nadać unikalne kształty lodom. Rozwiązanie to pozwala urozmaicić asortyment i poszerzyć menu o nowe, unikalne desery lodowe.
Blender (OPCJA) Zintegrowany blender wykorzystuje jednorazowe łyżki do wygodnego i higienicznego mieszania polew lub syropów w miękkiej filiżance.
Końcówki do monoporcji (OPCJA) Zestaw do produkcji deserów typu monoporzione, cannoli i dekorowania tortów lodowych.
Napowietrzenie grawitacyjne plus pompa (OPCJA dla 243 T P SP) Na specjalne zamówienie dostępna wersja z dwoma systemami napowietrzania (jedna strona grawitacyjna, druga z pompą). Takie rozwiązanie w połączeniu z systemem regulacji i kontroli konsystencji H-O-T daje możliwość dostosowania parametrów i połączenia w miksie dwóch różnych od siebie typów lodów (np.: sorbety z cząstkami owoców i klasyczna, napowietrzona śmietanka) z zachowaniem odpowiedniej proporcji obu smaków!
Drzwi zimowe (OPCJA)
Lody
Kremiste lody włoskie Dzięki systemowi elektronicznej kontroli twardości (konsystencji) można wybrać rodzaj konsystencji lodów włoskich - od delikatnej wanilii do esencjonalnej czekolady.
Sorbety Wybierz pożądaną konsystencję sorbetów, aby produkować wyraziste smaki z dużą zawartością cząstek włókien owoców.
Mrożony Jogurt Wybierz pożądaną konsystencję, aby uzyskać klasyczny mrożony jogurt lub wyjątkowy jogurtowy smak lodów włoskich.
Opcjonalne końcówki STAR - lody włoskie o specjalnym kształcie